PZ “Brestove međe” iz Borova među najboljim zadrugama u Hrvatskoj

Poljoprivredna zadruga “Brestove međe” iz Borova, osnovana 1999. godine, udruživanjem 27 zadrugara – osnivača i potpomognuta projektom Vlade Kraljevine Norveške i Opštine Borovo, danas je među najboljim zadrugama u Hrvatskoj, istakao je na jučerašnjem obeležavanju krsne slave Zadruge – Sveta Tri Jerarha upravnik zadruge Branko Perišić. Ovaj diplomirani agronom zadrugu uspešno vodi od 2009. godine.

– Mogu se pohvaliti da smo danas među top 10 zadruga u Hrvatskoj. Trenutno se nalazimo na šestom mestu i očekujem dalji uspon. Zadruga danas ima 38 zadrugara i oko 400 kooperanata. Obrađujemo vlastitih 60 hektara, a u kooperaciji negde oko 4000 hektara, tako da možemo reći da smo prepoznatljivi u ovom delu Slavonije. Svoje ime izgradili smo na i području cele Republike Hrvatske, kao distributer semenske robe. Proteklih godina kroz poziciju AS hibrida, a od ove godine i soje Delta Agrara. Sarađujemo s mnogim firmama u Srbiji – rekao je Perišić u izjavi za Radio Borovo.

Član zadruge je i borovski poljoprivrednik Božo Poznanović.

– Ovo je već treća godina kako sam član zadruge, za moje dobro, za dobro zadruge, mesta i zajednice u kojoj živimo. Bilo bi bolje da nas je još više. Članstvo u zadruzi ima niz prednosti, od nabavnih cena đubriva i repromaterijala do finalnih proizvoda, odnosno otkupne cene – ističe Poznanović.

Proslavi krsne slave Zadruge prisustvovao je i načelnik Zoran Baćanović.

– Meni je pripala izuzetna čast i zadovoljstvo da kumujem na proslavi krsne slave PZ “Brestove međe” i taj sam poziv prihvatio sa zadovoljstvom. Smatram da je ova zadruga lider, ne samo u Borovu nego i u širem okruženju, u organizaciji i provođenju poljoprivredne proizvodnje. Radom s našim OPG-ovima, odnosno direktnim radom u oblasti poljoprivrede. Ova zadruga to mora ostati i dodatno ojačati svoje kapacitete, uz dalji rast i razvoj. Na dobrom putu je da to i ostvari – rekao je načelnik Baćanović.

U Zadruzi je zaposleno osam osoba, među njima i 29-godišnja Brankica Marković. Po završetku Ekonomskog fakulteta u Osijeku, u Zadrugu je došla 2014. na stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa i ostala.

– Nakon godinu dana stručnog osposobljavanja primljena sam u stalni radni odnos. Zadovoljna sam poslom u zadruzi i drago mi je što sam dobila priliku da ostanem i radim u svom selu – priča Brankica.

Obeležavanje krsne slave PZ “Brestove međe” započelo je u prostorijama zadruge, obredom osvećenja slavskog kolača i žita koji je obavio jerej Dragan Serdar, drugi paroh borovski. Nastavljeno je u ugostiteljskom objektu “Dva kotlića” uz zajednički ručak i druženje zadrugara, kooperanata i predstavnika svih ovdašnjih ustanova, institucija i udruženja.

By | 2018-02-14T08:24:16+00:00 14 veljače, 2018|vijesti|

Leave A Comment

CroatianEnglishGermanSerbian
PZ BRESTOVE MEĐE